top of page

Fistül Ameliyatları

Fistül nedir?

Fistül hemodiyaliz için en sık kullanılan ve tercih edilen damaryolu seçeneÄŸidir. Bu operasyon sonrası, olgunlaÅŸma süresinde ( 1-3 ay) toplardamardaki akım hızlanır ve damar duvarı kalınlaÅŸarak iÄŸne uygulanmasına uygun hale gelir. OlgunlaÅŸan damara 2 iÄŸne takılarak hemodiyaliz iÅŸlemi baÅŸlatılır.

 

Fistülün avantajları nelerdir?

  • Cerrah tarafından oluÅŸturulması kolaydır.

  • Uzun ömürlüdür. Fistüller ortalama 5 yıl kullanılabilir. Literatürde 35 yıl kadar kullanılan fistüller mevcuttur.

  • Riskleri düÅŸük ve kabul edilebilir düzeydedir. Enfeksiyon ve elde dolaşım bozukluÄŸu geliÅŸme riski düÅŸüktür.

  • Hasta konforu ve yaÅŸam kalitesi yüksektir.

  • HemÅŸirenin kullanımı kolaydır.

  • Ekonomik maliyeti yüksektir.

​

Fistül ameliyatı nasıl yapılır?

El bileÄŸi veya dirsekte yapılan bir cerrahi operasyonla, atardamar ile yüzeyel toplardamar arasında bir baÄŸlantı (kısa devre)  oluÅŸturulur. Ameliyat süresi 30-90 dakika arasında deÄŸiÅŸebilmektir. 

​

Hasta, operasyon sonrası serviste, kolu kalp seviyesinde olacak ÅŸekilde yatırılır. Serviste fistülün çalışması, kanama varlığı ve el dolaşımı yaklaşık 4 saat izlenir. Bazı hastalar 1 gece yatırılır. Ä°zlem sonrası hasta gerekli bilgiler verilerek taburcu edilir.

​

Hastaya ertesi gün hafif el eksersizlerine baÅŸlaması ve 2-3 gün sonra ise lastik top ile el eksersizlerine devam etmesi önerilir. Operasyon bölgesi 10 gün boyunca gün aşırı pansuman yapılır. Operasyondan 15-20 gün sonra dikiÅŸler alınır.

​

Fistül ameliyatında aÄŸrı duyacak mıyım?

Merkezimizde fistül ameliyatlarında aÄŸrı duymanızı engellemek için anestezi ekibinin desteÄŸi ile ameliyatlar gerçekleÅŸtirilmektedir. Basit ameliyatlar çoÄŸunlukla lokal anestezi ile aÄŸrısız olarak gerçekleÅŸtirilebilir. Anestezi ekibi sizi ameliyat boyunca hayati bulgularınızı (Tansiyon, kalp hızı, oksijen düzeyi) ve aÄŸrı düzeyinizi takip eder. AÄŸrı hissetmeniz durumunda damardan narkotik aÄŸrı kesiciler ve uyutucu ilaçlar vererek aÄŸrısız bir süreç geçirmenizi saÄŸlanır. Buna raÄŸmen hala aÄŸrılı bir durum varsa genel anestezi verilerek ameliyat gerçekleÅŸtirilir. Çocuklarda ve uyumsuz hastalarda ameliyatlar genel anestezi altında gerçekleÅŸtirilmektedir.

​

​

Fistül ameliyatının baÅŸarı oranı nedir?

Fistül ameliyatının baÅŸarı oranı %50-95 arasında deÄŸiÅŸebilmektedir. Fistül ameliyatının baÅŸarısızlığı veya yeterli akım oluÅŸmaması halinde tekrarlayan giriÅŸimler gerekebilir.

​

Fistül ameliyatında baÅŸarıyı etkileyen faktörler nelerdir?

1) Atardamarın kalitesi:  Atardamar kireçsiz ve yeterli kan akımını saÄŸlayabilecek derecede geniÅŸlemeye uygun esnek yapıda olmalıdır.  Åžeker hastalarında, ileri derecede yaÅŸlı ve damarlarında kireçlenme öyküsü bulunanlarda bu sebeple baÅŸarı ÅŸansı daha azdır.

​

2) Toplardamarın kalitesi:  Ameliyat için uygun geniÅŸlikte toplardamar bulunması gerekir. Ayrıca toplardamar sisteminde tıkanma olmamalıdır.  Åžeker hastalarında ve bayanlarda  bu damar yapısı daha az geliÅŸmiÅŸ olabilir. Ayrıca fistül planlanan koldan gereksiz enjeksiyon ve katater uygulamaları damar yapısını bozarak fistül kalitesini ve baÅŸarısını etkiler. Böbrek yetmezliÄŸi tanısıyla izlenen ve hemodiyaliz hastalarında her iki kol damarları korunmalıdır. Mümkün olduÄŸunca kan almak ve ilaç-sıvı vermek için el sırtındaki  veya ayaktaki damarlar tercih edilmelidir.

​

3) Tansiyon deÄŸeriniz: Fistülün ideal düzeyde çalışması için tansiyonunuzun belli deÄŸerlerin üstünde olması gerekir. DüÅŸük tansiyonlu hastalarda tansiyonu yükseltmek için damardan sıvı verilebilir. 

​

4) Cerrahi teknik ve tecrübe: Bu ameliyat bu konuda deneyimli ve ameliyatın yaratabileceÄŸi sorunları giderebilecek damar cerrahisi eÄŸitimi almış kiÅŸiler tarafından yapılmalıdır. Hastada el bileÄŸinde yapılan baÅŸarılı operasyonlar yıllarca ve rahat bir ÅŸekilde kullanım saÄŸlar. Hastanın en fazla 4-6 kez fistül denemesine ÅŸansı vardır. Bu ÅŸansın en uygun ÅŸekilde kullanılması çok önemlidir. Hasta fistül ÅŸanslarını kaybettikten sonra çok zor ve riskli operasyonlara ihtiyaç duyar.

​

bottom of page