top of page

Fistül Kapatılması

Fistül kapatılması nedir?

Fistül ameliyatı ile oluÅŸturulan atardamar ile toplardamar arasındaki baÄŸlantının iptal edilmesidir. Bunun için operasyon bölgesinde yapılan kesi ile baÄŸlantı noktasına ulaşılmakta ve baÄŸlantı iptal edilmektedir.

​

Hangi durumlarda fistülün kapatılması planlanmalıdır?

Elde dolaşım bozukluÄŸu: Fistül akımı genellikle ele giden kan akımını bir miktar azaltmaktadır. Elde soÄŸukluk, morarma, aÄŸrı ve iyileÅŸmeyen yaraların oluÅŸması dolaşım bozukluÄŸunun göstergesidir. Bu durumda öncelikle fistül çalışmasını sınırlayan operasyonlar planlanır. Åžikayetler fazlaysa ve diÄŸer yöntemlerle sonuç alınamadıysa fistülün kapatılması düÅŸünülmelidir

Damarlarda anevrizma (balonlaÅŸma): BalonlaÅŸmalar kullanımda risk oluÅŸturuyor ve  fistülde patlama riski mevcutsa fistül kapatılabilir.

Kolda ileri derecede ödem ve çap farkının oluÅŸması: Bu durumda özellikle kalbe giden büyük toplardamarda darlık veya tıkanmadan kuÅŸkulanmalıdır. Bu sorunlar ameliyatsız yöntemlerle giderilmeye çalışılır. Ama sorun devam ediyorsa fistül kapatılabilir.

Böbrek nakli sonrası fistüle ihtiyacın kalmaması: Sorunsuz giden böbrek nakli sonrası AV fistüllerin kapatılması planlanabilir.

​

Böbrek nakli sonrası fistüller ne zaman kapatılmalıdır?

Böbrek nakli sonrası böbrek fonksiyonlarının sorunsuz olarak devam ettiÄŸi hastalarda fistülün kapatılması düÅŸünülmelidir. Fistül kalbin yaptığı iÅŸi artırmakta ve el dolaşımında sorunlar yaratabilmektedir. NefroloÄŸunuz sizi bu konuda bilgilendirecektir. Genellikle sorunsuz giden böbrek naklinden 1 yıl sonra fistül deÄŸerlendirilmeli ve gerekirse kapatılmalıdır.

​

bottom of page