top of page

Yapay Damar (Greft) Ameliyatları

Yapay Damar (Greft) nedir?

​Hastanın fistül ÅŸanslarını kaybettiÄŸi veya damar yapısının fistüle uygun olmadığı durumlarda kullanılan bir yöntemdir. Damaryolu seçenekleri arasında 2. seçenektir. 

Yapay damar teknik olarak uygulanması daha zor ve ekonomik olarak daha masraflıdır.

Hemodiyaliz için kullanılan iÄŸneler bu yapay damara uygulanır. Operasyon yapıldıktan 2 hafta sonra genellikle kullanılabilir. Bazı yeni greftler operasyondan 1 gün sonra kullanılabilmektedir. Yapay damarın ömrü fistüle göre daha az olup, riskleri daha yüksektir. Yapay damar pıhtı oluÅŸması sonucu çalışmaz hale geldiÄŸinde, pıhtı çıkarma operasyonları ile tekrar çalışır hale getirilebilir.

​

Yapay Damar (Greft) operasyonu nasıl yapılır?

Fistül operasyonuna benzer bir operasyonla, atardamar ile toplardamar arasına cilt altına sentetik damar grefti yerleÅŸtirilir. Greft düz veya halka ÅŸeklinde yerleÅŸtirilebilir.

Hemodiyaliz için kullanılan iÄŸneler bu yapay damara uygulanır.

Bu ameliyatlar lokal anestezi ve sedoanaljezi (Damardan sakinleÅŸtirici ve narkotik aÄŸrı kesicilerin kullanılması) altında gerçekleÅŸtirilir.

​

Yapay damar operasyonu sonrası en sık görülen riskler nelerdir?
  • Kanama

  • Elde dolaşım bozukluÄŸu

  • Pıhtı oluÅŸması

  • Enfeksiyon

  • BalonlaÅŸma

​

Yapay damarın ömrü fistüle göre daha az olup, komplikasyon (pıhtı oluÅŸumu, enfeksiyon, damar geniÅŸlemesi vb.) oranı daha yüksektir. Yapay damar pıhtı oluÅŸması sonucu çalışmaz hale geldiÄŸinde, pıhtı çıkarma operasyonları ile tekrar çalışır hale getirilebilir.

​

bottom of page