top of page

Hemodiyalize Başlatma Programı

Hemodiyalize Başlatma Programı nedir?

Kronik böbrek yetmezliÄŸi tanısı ile izlenen hastalar böbrek fonksiyonları kritik deÄŸerlerin altına düÅŸtüÄŸünde diyaliz tedavilerinin uygulanması zorunludur. Hastaların genellikle hemodiyaliz hakkında kötü ön yargıları ve korkuları mevcuttur. Hemodiyaliz ihtiyacı oluÅŸan hastalarda vücutta 5-15 kg sıvı yükü ve elektrolit bozuklukları mevcuttur. Bu durum solunum zorluÄŸu, ritm bozuklukları gibi sorunları beraberinde getirir. Hemodiyalize baÅŸlatma programı tüm müdahalelerin yapılabileceÄŸi tam teÅŸekküllü bir hastane ortamında hastanın hemodiyalize güvenli bir ÅŸekilde baÅŸlamasını saÄŸlamaktadır.

​

Hemodiyalize Başlatma Programı nasıl uygulanır?

  • Hasta Nefroloji Uzmanı veya Diyaliz Hekimi tarafından muayene ve tetkiklerle deÄŸerlendirilerek hemodiyalize ihtiyacın oluÅŸtuÄŸu belirlenir. 

  • Hasta ve yakınları hemodiyaliz iÅŸlemi hakkında bilgilendirilir.

  • Hastanın fistülü varsa diyaliz hemÅŸiresi tarafından deÄŸerlendirilir. Fistülün akımında veya olgunlaÅŸmasında sorun düÅŸünülen hastalar Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı tarafından Renkli Doppler USG ile deÄŸerlendirilir.

  • Hastanın fistülü yoksa hastaya katater takılması için deÄŸerlendirilir. Katater ameliyathane ortamında Renkli Doppler USG kılavuzluÄŸunda uzman hekimler tarafından hastaya takılır.

  • Genel durumu iyi hastalar diyaliz ünitesinde, genel durumu kötü olan hastalar yoÄŸun bakım ünitesinde hemodiyalize baÅŸlatılır.

  • Ä°lk diyaliz genellikle 2 saat olarak uygulanır. Hemodiyaliz iÅŸlemi sonrası hasta servis yatağına veya evine gönderilir.

bottom of page